19min.bg

Пресяват дружествата за разделно събиране на отпадъци

През септември Столичната община ще реши кои от сегашните организации за разделно събиране на отпадъци ще продължат да работят на територията й. Тогава ще бъдат готови критериите с изискванията и целите пред организациите за оползотворяване на отпадъците, които оперират в София, каза зам.-кметът Мария Бояджийска, цитирана от БТА.


До септември ще бъде изготвено и районирането на столицата по зони за разполагане на съдовете за разделно събиране. Те също ще бъдат осем, както за битовата смет.


От новите оператори ще се иска и поставянето на GPS-устройства на камионите им, като общината ще има достъп до системата за проследяването им. В средата на април, на среща между организациите за оползотворяване на отпадъците, Столичната община и зам.-министъра Евдокия Манева, бяха поставени условия за подобряването на работата по събирането на разделените отпадъци. По думите на Бояджийска условията към момента са изпълнени частично. Заместник-кметът припомни, че съгласно подписания меморандум в екоминистерството на 350 жители трябва да има разположени съдове за разделно събиране на отпадъци.


В момента в София работят Екопак България, Булекопак, Екобулпак и Ре Пак.