19min.bg

През 2022 г. ще имаме бюджет на растежа: Кирил Петков


“През 2022 г. ще имаме бюджет на растежа”, заяви премиерът Кирил Петков след правителственото заседание. По думите му инвестициите от държавния бюджет ще бъдат 5,8% от БВП.


 


„Дефицитът без К19-мерките ще бъде само 2,5%, а с мерките 4,1%. Дефицитът ще инвестира инвестициите. Ще инвестираме много категорично, вдигайки процента на инвестициите на 5,8%. Това е безпрецедентно. 8.2% ще бъдат капиталовите инвестиции. Инвестираме и в човешкия капитал”, отчете той.


 


„За първи път ще имаме безплатни детски градини от месец април, за които ще отделим 70 млн. лв.


 


Възнагражденията на учителите ще бъдат 125% от средната работна заплата. Няма да има и пенсионери под линията на бедността”, добави Петков и уточни, че мерките ще останат поне за следващите 6 месеца.
По отношение на Булгаргаз премиерът коментира, че е избран "високо скъпия доставчик" и разликата се поема от потребителите.


 


“Ще се проведат публични конкурси за борда на Бургаргаз, това сега са временни назначения”, посочи той. Петков добави, че МВР работи много целенасочено и очаква да има обвинения в следващите дни.  За сведение - обвиненията са работа само на прокуратурата.