19min.bg

Президентът на Филипините прати Евросъюза "на майната му"


Президентът на Филипините Родриго Дутерте прати Европейския съюз "на майната му" в отговор на исканията да спре убийствата във водената от него "война с наркотиците".

"Виждам, че Европейският съюз осъжда моите действия. Ще им кажа едно: "Вървете на майната си" (В записа Дутерте натъртва и на английски: "Fuck You", бел. ред.). Вие правите това в опит да изкупите собствените си грехове. И след всичко ЕС смее да ме осъжда. Повтарям, вървете на майната си", каза Дутерте.

Според филипинския президент, страните от ЕС са станали толкова ревнителни борци за правата на човека заради чувството за вина, което много европейски политици изпитват заради "безчовечните престъпления от миналото".

Според различни оценки, във "войната срещу наркотицитите", обявена от Дутерте, са загинали между 1000 и 3000 души. Според правозащитници, полицията разстрелва заподозрени за връзки с наркокартелите без съд и присъда.

По-рано Дутерте публично оскърби и Барак Обама. С нецензурни изрази той посъветва американския президент да не му чете лекции за спазване на човешките права. Също така президентът на Филипините нарече шефа на ООН "още един глупак".


Източник: Епицентър