19min.bg

Президентът на Палестинската автономия и Ердоган обсъдиха средства за прекратяване на "бруталната израелска агресия"

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха във вторник начините за "спиране на бруталната израелска агресия и масовата геноцидна война" в Газа и "спешната необходимост" да се допусне хуманитарна помощ в анклава, се казва в изявление на офиса на Абас.

По време на тридневното си посещение в Турция Абас заяви, че двамата с Ердоган са обсъдили усилията на Палестинската автономия да обедини палестинските фракции в рамките на Организацията за освобождение на Палестина, която той определи като "единствения легитимен представител на палестинския народ", предаде CNN.

Ердоган заяви, че Турция е готова да действа като гарант от името на палестинците в един бъдещ мирен процес.

"Необходим е справедлив мир с гаранции вместо усилия за мир, които остават на хартия. В съответствие с това ние, като тюркьой, вече обявихме, че сме готови да поемем отговорност в рамките на механизма на гаранцията", заяви Ердоган във вторник заедно с Абас на пресконференция в Анкара.

 Ердоган също така предупреди, че ще има "тежки" последици, ако Израел блокира мюсюлмански свещени места по време на месец Рамазан.

"Исканията на радикалните израелски политици за ограничаване на влизането на мюсюлманите в Ал-Харам аш-Шариф са пълна глупост", заяви Ердоган.


На снимката: Палестинският президент Махмуд Абас, вляво, гледа турския президент Реджеп Тайип Ердоган, докато говори пред медиите по време на съвместна пресконференция в президентския дворец в Анкара, Турция, на 5 март. Мерт Гьокхан Кок/DIA Images/AP