19min.bg

Президентът наложи вето на новата неустойка по бърз кредит

Президентът Румен Радев върна за повторно обсъждане в парламента новата двойна неустойка по бърз кредит, за която на практика беше изключен и съдебният контрол и беше въведена с промени в Закона за потребителския кредит (ЗПК), предаде news.lex.bg.


Както 19’ писа промените предвиждаха до 100 % неустойки по кредитите.
Те бяха направени с преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС. А предложението за промените в ЗПК е на независимия депутат Спас Панчев, който услужи на ГЕРБ го е внесъл между първото и второто четене без всякакви мотиви.
Изменението предизвика скандал – след нас омбудсманът Диана Ковачева заяви, че ще сезира Конституционния съд, ако бъде обнародвано, а над 130 адвокати писаха на президента да наложи вето.
След острия обществен отзвук председателката на бюджетната комисия МенТа Стоянова обяви, че промяната за неустойката ще бъде оттеглена.
Всички промени в ЗДДС обаче вече бяха изпратени на президента, за да реши той дали да издаде указ за обнародването им, или не. Така единственият механизъм в момента промените в ЗПК да не се случат е ветото на държавния глава да бъде уважено.