19min.bg

Президентът: Работи се усилено за дългосрочно решение за ТЕЦ Марица изток 2

"Министерството на енергетиката работи усилено по търсенето на дългосрочно решение за ТЕЦ "Марица изток 2". Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ на „Дондуков“ 2, предаде Нова тв.


„Точно преди една година имахме същата по характер среща, и то по същите въпроси, но за съжаление без решение до момента. И тогава се обединихме около мнението, че комплексът „Марица изток” е важна част от нашата национална сигурност, защото той гарантира стабилност и автономност на енергийната ни система”, каза Радев в началото на срещата.


„Винаги съм приветствал вашата борбеност за отстояването на този интерес, но очаквах по-голяма активност и миналата година, особено преди декември. Тогава, на Съвета на ЕС, предишният министър-председател прие пакета за 55% намаляване на емисиите на парникови газове. Амбициите на ЕС за декарбонизация се завишиха драстично – от минус 40 към минус 55%, без ясни и адекватни мерки за подкрепа на България. А ние сме най-засегнатата страна”, допълни Радев.


„Аз блокирах решението на Съвета на ЕС, но ние не може да блокираме до безкрай. Трябва да положим максимум усилие", заяви Радев. И допълни, че е разговарял с министъра на енергетиката, който уверил, че ще предложи краткосрочно решение, така че ТЕЦ "Марица изток 2" да продължи да работи и след 1 юли.


Румен Радев припомни, че енергетиката е тема и на Плана за възстановяване и устойчивост. „Преразглеждат се различни предложения, така че да се търси устойчиво и необратимо решение вбъдеще. Ние не