19min.bg

Президентската номинация на РБ се отлага за 8 септември

Официалното номиниране на кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок се отлага за 8 септември, съобщи БНР. Тогава ще се проведе обявеното първоначално за днес заседание на Изпълнителния съвет на блока, потвърди лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева. На заседанието идния четвъртък официално трябва да бъде одобрена номинацията на Трайчо Трайков за кандидат-президент и на генерал Съби Събев за кандидат-вицепрезидент.


Кунева посочи, че са необходими отстъпки в името на общата кандидатура:


Когато има обединение, това обединение може да минава през това някой да отстъпи. Господин Трайков събираше повече подкрепа, отколкото всички останали кандидати. Да пречим на това, мисля, че не е разумно.


Вчера номинирането на Трайчо Трайков за президент срещна отпор от страна на лидера на СДС Божидар Лукарски. Меглена Кунева отрече премиерът Бойко Борисов да се е намесвал по въпроса за кандидат-президента на Реформаторския блок.


От 19 септември ЦИК започва да приема документите за регистрация на кандидати за президент и вицепрезидент, предложени от партии, коалиции и инициативни комитети. Решението на комисията гласи, че документи ще се приемат до 17.00 часа на 4-ти октомври в сградата на Народното събрание, на площад  „Княз Александър І“ № 1.