19min.bg

Президентската партия печели парламентарните избори в Украйна

Партията на украинския президент Володимир Зеленски „Слуга на народа“ печели убедително предсрочните парламентарни избори, които се проведоха вчера, предаде БНР.


Предварителните резултати сочат, че тя ще има абсолютно мнозинство в парламента, след като по-рано се смяташе, че ще се нуждае от партньор за формиране на правителство.


Зеленски триумфира на президентския вот през април и обеща радикални реформи и борба с ширещата се корупция.


Очаква се в следващата Върховна рада на Украйна да влязат пет партии, които ще преминат 5-процентовата бариера.


Частични официални резултати при 29-процента преброени гласове дават на президентската партия 42,1%, следвана от проруската „Опозиционна платформа – За живота“ с 12,7%. Зеленски обаче отхвърли възможност за коалиция с нея.


След края на изборния ден държавният глава посочи, че е поканил партията "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук за формиране на коалиция. „Глас“ засега взема 6,4% от гласовете.


Останалите две партии, за които се очаква да влязат в парламента са „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко (8,7%) и „Отечество“ на експремиерката Юлия Тимошенко (8,2%). 


В страната се гласува по смесената система. 225 места в 450-местния парламент се определят по пропорционалната система, а 199 вместо 225 - по мажоритарната в един тур, тъй като вот няма в Крим и в неконтролираната от Киев част на Донбас.