19min.bg

При избори през октомври ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила: Маркет линкс

При евентуални нови избори през октомври ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила, следвани от "Продължаваме промяната - Демократична България", които прогнозно ще изместят ДПС от второто място. Това показва национално проучване на "Маркет линкс", проведено сред 1008 лица над 18 г. в страната в периода 20-28 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета, реализирано и финансирано съвместно с Би Ти Ви.

Разцеплението в ДПС разколебава електората на партията, който по настоящем е в положение, при което трябва да избира между две враждуващи страни - на съпредседателят Делян Пеевски и на почетния лидер Ахмед Доган, коментира социологът Добромир Живков. Той заяви, че за момента битката за третото място няма ясен победител, тъй като в ДПС тепърва ще се разгръщат процеси. Според прогнозните данни за движението биха гласували 12.8% от избирателите, а за "Възраждане" - 11%, за БСП - 6.9%, а за "Има такъв народ" - 5.2%.

Партия "Величие" остава под чертата за влизане в Народното събрание с 3.7% според проучването. Социологът обаче уточни, че подобно на "Възраждане" и "Величие" може да мобилизира избиратели в последния момент, като не изключи те да прескочат 4%-овата бариера.

При нови предсрочни избори през октомври не се очаква висока избирателна активност, а декларираната е сходна с тази от миналите избори.

"Отново се очаква тя да е под 40%, ако не се случи една добра предизборна кампания", коментира социологът, който посочи, че партиите трябва да положат усилия да мобилизират не само твърдите си ядра.

Рейтингът на политиците

Президентът Румен Радев запазва най-висок рейтинг и е с най-ниско недоверие. Според социолога това се дължи и на промените в Конституцията, които ограничиха правомощията му по отношение на служебните правителства.

"Именно отдалечаване на президента от ролята му за формиране на служебни кабинети влияе на повишение на рейтинга му. В случая това влияе позитивно за неговия личен рейтинг, защото януари 2023 г. одобрението беше 39%, а неодобрението - 41%. Точно по времето на служебния кабинет, който тогава беше назначен именно от президента и затова сега Радев на фона на всички политически противоборства в страната естествено изпъкват", уточни Добромир Живков.

От лидерите на политически партии Бойко Борисов е с най-висока подкрепа - 20% доверие срещу 65% неодобрение, 15% - нямат позиция. За сравнение съпредседателят на ДПС Делян Пеевски е с едва 2% одобрение срещу 88% неодобрение, 10% не заемат конкретна позиция.

При съпредседателят на ДПС Делян Пеевски доверието бележи спад. "В един момент, когато играеше ролята на силния и говореше от името на кабинета "Денков-Габриел", рейтингът му вървеше нагоре", коментира Живков. По думите му обаче конфликтът на Пеевски с Доган е изиграл основна роля за спада в подкрепата.
"Сега при конфликта в ДПС той изглежда като основния губещ", посочи социологът.