19min.bg

Приеха на първо четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие с вносител Министерски съвет. „За” законопроекта гласуваха 87 народни представители, трима „против” и 12 – „ въздържал се”. В мотивите към законопроекта се уточнява, че до морските плажове се осигурява свободен и безплатен пешеходен достъп. Поради местоположението на отделни морски плажове не е възможно осигуряване на автомобилен достъп до тях.

„Регламентира се в случаите на новообразувани морски плажове, засягащи имоти – частна собственост, частта от засегнатите имоти да се отчуждава по реда на Закона за държавната собственост. Дава се възможността там, където не достига рекреационен капацитет на съществуващите морски плажове или няма такива, да може да се създават морски плажове или да се разширяват съществуващи, в т.ч. чрез отвоюване на територия от морето”, се чете още в мотивите към промените, цитирани от Фокус.

Предвижда се да се въведе облекчена процедура за предоставяне на концесия за морски плаж. Общата продължителност на процедурата се свежда до 4-4,5 месеца.

По-рано депутатът от ПГ на Коалиция за България Захари Георгиев заяви: „Предвижда се да се намалят средствата, които се отделят за общините. С 10% ще се намалят приходите и те ще се използват, за да се предадат на съответната областна администрация, за да се провеждат съответните процедури. Става въпрос за 10% от наемната цена, която се получава от държавата. Нито наемните договори, нито концесионните са обвързани с целеви разходи след това от общините”.