19min.bg

Приеха проектобюджета на НЗОК

Бюджетът на НЗОК за 2024 г. бе приет от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Всички,  освен Асоциацията на индустриалния капитал в България,  подкрепиха сметките на МЗ. В тях са заложени общо 8 163 353 100 лева от приходи и трансфери. Увеличението в средствата за НЗОК за следващата година спрямо тази е с 1 136 139 500 лв.

Най-много средства са предвидени за болниците - около 3,5 млрд. лв. За общопрактикуващите лекари са предвидени 560 млн. лв., за специализираната извънболнична помощ 562 млн. лева, за лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени над 2,1 млрд. лв.

“Продължаваме тенденцията към увеличаване на разходите за извънболнична помощ и профилактична дейност”, отчете здравният министър Христо Хинков по време на обсъжданията.

Според него обаче сметките показват, че се увеличава броят на неосигурените хора, за които държавата поема все повече ангажименти.

„Това е проблем, който би трябвало да ни насочи вниманието за това да се увеличава възможността здравното осигуряване да обхваща все повече от населението на България“, посочи Хинков.


„Смятаме, че параметрите в него създават стабилна финансова рамка за цялостното функциониране на системата", добави министърът.