19min.bg

Приемам номинацията за кмет на София: Ваня Григорова

Приемам номинацията за кмет на София, разговорите за която се провеждат от няколко месеца, обяви Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа", на пресконференция с участието на коалиция "ЛЕВИЦАТА!" и БСП-София, съобщи БНР.

"Имаме обща цел – целта е първо да има представителство на обикновените хора в институциите и в управлението, посочи тя. Към момента милионерите са тези, които могат да си купуват закони и благоволението на управляващите, а обикновените хора често се чувстват нечути", отбеляза тя.




"Другата причина, поради която се съгласих да приема това предизвикателство, е фактът, че от 33 години София се управлява от десни партии", каза Григорова.

Затова, по думите ѝ, си говорим за ремонт на ремонта, че не достигат средства за социални дейности и че се аутсорсват социални услуги.

Григорова обяви още, че мотото на коалицията, която трябва да се формира, е: "София за всички".

На пресконференцията бе представен "Манифест за един демократичен град", подписан от Ваня Григорова.

В него са описани идеите, които имат за превръщането на столицата в демократичен град - децентрализация на финансовите средства за районите, повече пари за здравеопазване, спорт, образование и социални дейности, спиране приватизацията на общинска собственост.

Освен това предвиждат инвестиционна политика, подчинена на две основни цели - изграждане на детски градини и съживяване на кварталите от периферията. Спиране на процесите на разделение на училищата на "елитни" и други", пише още в манифеста.

От обединеното ляво искат да се преразгледат концесиите, да се пристъпи към отговорно управление на столицата и към защита на трудещите се в нея. Синдикалният ѝ опит помага да познава добре проблемите в общината, а те се отразяват най-сериозно върху трудещите се в столицата.

Сред основните приоритети на Григорова е преглед на общинските услуги, които към момента са отдадени за управление на частни структури. Концесията на водата в София е на дневен ред, а решение още не е взето, макар да имаше намерения тя да се върне в общината.

Сметопочистването е друга важна тема според Григорова. Общинското дружество е поставено на колене, не знае дали ще може да продължи да оперира на депото в Долни Богров. Това са ключови въпроси, с които трябва да се заемем в първия момент, в който имаме инструмент за това, подчерта кандидатката за кмет на София.

Ще има акцент и върху социалните услуги, вкл. домовете за стари хора и хосписите, както и недостига за детски градини.

"Благодаря на всички партии и коалиции, които повярваха в коалицията, която предстои да направим, както че повярваха, че Ваня може да изнесе тази изключително тежка битка със статуквото и сглобката. Имаме поредният провален мандат в Столичната община. Вместо да говорим по тези теми ни се сервира нещо толкова банално като Паметника на съветската армия и опита за демонтажа му", заяви лидерът на столичните социалисти Иван Таков. И определи като изключително провокативно ограждането на монумента. Той подчерта, че искат да променят София да работи в интерес на гражданите, а не само за бизнеса.

Председателят на "Левицата!" Костадин Паскалев смята, че Григорова последователно и безкомпромисно отстоява социалната справедливост. И се обяви за единна политика и единни кандидати. "Смятаме и вярвам, че тя ще работи за решаване на проблемите с градоустройството и презастрояването на столицата, за детски градини и училища, с градския транспорт, с предоставянето на качествени услуги на гражданите във всички сфери на компетентност на общината, за ефикасното използване на средствата", заяви той. И обеща да работят в общ екип за решаването на тези проблеми.

"Политическата десница е обединена срещу българската памет, смята той. Единният ляв блок може да предостави решения, които да възстановят достойнството на столичани. Нека го направим заедно", призова Паскалев.