19min.bg

Приет е Националният план за готовност при пандемия

Министерският съвет прие Националния план за готовност при пандемия. Той беше представени от здравния министър Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов, предаде Нова тв.

Основните цели са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на лечение на заболелите, даване на информация на обществото.

„Този план има общ характер. Той е основополагащ за справянето на държавата”, подчерта проф. Костадин Ангелов.

При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че планът касае всички възможни пандемии.

Отделно до четвъртък Министерството на здравеопазването ще разработи национален план за ваксинация срещу Covid-19, който ще бъде обсъден на следващото заседание на правителството. Председател на координационния съвет за изпълнение на плана ще е проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и главен координатор на експертния съвет по медицина на бедствените ситуации, допълни главният здравен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Кунчев обясни, че планът касае всички възможни пандемии, които може да има в бъдеще. Очакванията на световната общност са, че все по-често ще се сблъскваме със стари и нови агенти и всички страни се подготвят, допълни той.

Ако се появи конкретен агент, независимо дали е бактерия, или вирус, отчитайки всички негови специфики – предаване, смъртност, има ли лекарства, се вземат конкретни мерки и се разписва за всеки агент по отделно, както е за грипа, за който имаме статистики от 30 г. назад, обясни той.

„Планът дава основни насоки, дава основни точки - като се започне от това как да прекъснем епидемичния процес, да намалим броя на засегнатите лица, минем през това да осигурим във възможно най-кратък срок ваксини, минем през това да осигурим нормалното функциониране на държавата и на критичната инфраструктура – доставки на храна, ток, вода, газ, дейност на важни органи, каквито са пожарната, МВР и т.н., и стигнем до чисто комуникационната стратегия, защото се оказва, че посланията към хората имат ключово значение. Да има навременна, правдива информация, която да достига до хората“, обясни още Кунчев.