19min.bg

Присъединяването към еврозоната ще ускори структурните реформи у нас: Шефът на БНБ

Въвеждането на еврото е нормализиране и надграждане на паричния режим в България, заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на конференция в София, предаде БНР.



Присъединяването към еврозоната ще позволи на централната банка да води монетарна политика, допълни Радев.



"Присъединяването към еврозоната ще ускори процеса на структурните реформи в България. Процес, който е сериозно забавен.



Ще подобри условията за финансиране и също така ще увеличи инвестициите в страната. Съвкупността на всички тези фактори създава среда за постигане на траен, изпреварващ икономически растеж, а това именно е водещият фактор за ускорена конвергенция и, разбира се, за увеличавена доходите".


Вицепрезидентът Илияна Йотова благодари на ръководството на БНБ, че не допуска политическа намеса при вземането на решения свързани с влизането на България в еврозоната и направи паралел с решението от вчера, което остави България извън Шенген.


"Благодаря ви, колеги, за тази експертност и за това, че не допускате грубата политическа намеса. Както впрочем преди години стана с обвързването на членството ни с Шенген с един съвършено друг механизъм, какъвто е механизмът за проверка и сътрудничество. Само по себе си това изместване обезсмисля силата на договорите и на собствените ни решения, след като всеки път, пренебрегвайки условията и критериите по договорите, ние се опитваме да вкарваме нови такива. Води до двойни стандарти. Политическото говорене за еврото поставя хората в още по-объркана позиция. Нека се чуват по-силно експертите, които най-добре ще ни обяснят позитивите и негативите и ще ни подготвят за очакваното."


При откриването на конференция България в еврозоната Йотова призова за разяснителна кампания, която да отговори на въпросите и страховете на хората за ефектите от въвеждане на еврото в България. По думите ѝ липсата на информация поражда среда за скептицизъм и конспиративни теории.