19min.bg

Продължава дарителската акция за опожарената къща на 4 братя и сестри в Стоманево

Продължава дарителската акция в помощ на двама братя и две сестри, израснали сираци, за възстановяване на изгорялата им къща при пожара през юни в девинското село Стоманево.

Пожарът избухва в следобедните часове на 22 юни т.г., като се чува силен пукот, след което като факла пламва селскостопанска постройка. От там за минути пламъците се прехвърлят на двуетажната къща на семейство Пишкинови, която изгаря напълно, заедно с един сеновал и още две плевни.




Ахмед и Йордан пристигат за изключително кратко време от Пещера и Пловдив, където живеят и работят. Сварват рухнала, горящата двуетажна бащина къща. Която днес остава в онзи вид само в спомените им. Семейството е бедно и с много усилия успява да събере средства, за да закупи строителни материали, които били складирани в плевнята.

Плановете били да санират къщата през това лято. Всичко обаче пропаднало и било превърнато в пепел. Останали само външните стени на къщата.




Според местните, пожарът е тръгнал от късо съединение в електрическа инсталация. В гасенето му се включват няколко екипа на пожарната, горски служители и доброволци от селото, така че да не изгорят останалите къщи и да пламне близката гора.

Изпепелената къща е единственият имот на четирима братя и сестри, които остават от малки сираци, каза Тюркян Гаази, секретар на читалище "Светлина" в селото.

Местните хора сами подели акция за събиране на средства и строителни материали. В нея се включват близки и роднини от чужбина и са събрани около 12 хиляди лева в помощ на семейството.

За всеки похарчен лев двамата братята се оттичат. Освен от пари обаче имат нужда и от майстори и общи работници. Благодарят на всеки човек, който им е помогнал.

Желаещите да помогнат на Пишкинови може да го направат на банковата сметка на Ахмед Пишкинов:

TBI BANK EAD

BIC TBIBBGSFXXX

IBAN BG97TBIB931010A088ED01