19min.bg

Продължават пътните блокади на миньори и енергетици

Продължава блокадата на автомагистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката от миньори и енергетици.

Работещите в мините и ТЕЦ "Марица изток 2" се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, приети от правителството в петък.

Очаква се днес миньорите и енергетиците от Перник и Бобов дол отново да организират проява в подкрепа на колегите им от Стара Загора.

Днес в Министерския съвет премиерът Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори. Поканени са и лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", както и представители на синдикатите в сектора.

 Ние искаме оставка на правителството, нашите искания се промениха. Ние искаме независима енергетика тоест никой да не ни предава. Искаме тука да дойдат и да си оттеглят в плана. От тука няма да мръдне никой", казаха протестиращи.

Така на планираната среща министър Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов разговаряха с ръководителите на ТЕЦ Марица Изток и Мини Марица Изток. Радев изтъкна, че кабинетът прави всичко да се гарантира и обезпечи сигурността на електроенергийна система и електроенергийно производство за страната.

    "Това, че колегите са навън и протестират не компрометира изпълнението на техните задачи. Със сигурност всички сме на едно и също мнение, че работни места не трябва да бъдат губени. Изпратените планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят. Ето това е, което постоянно обяснявахме. Абсурдното в тази ситуация е, че интересът за работни места, интереса за сигурност, интересът за електропроизводство е наш общ интерес. Ние не сме от две страни на нещо", каза Румен Радев, министър на енергетиката.

За да докаже думите, че интересите на миньорите са защитени министърът отиде при протестиращите край Стара Загора, като оказа от другата страна на мантинелата. Хората го посрещнаха с викове "оставка".

    "Не ни спасявайте, моля ви. Ние се уморихме от това спасение, буквално ни сложихте примката на врата, повече от това няма накъде. Това гражданско неподчинение ще продължи", каза протестиращ.

    "Тук идва помощта по териториалните планове. Колеги, ако вие искате да направите алтернатива в нещо, ще бъдете поощрени да направите тази алтернатива. Ето това е проект, който си струва", каза енергийният министър.