19min.bg

Продавам бъбрек, цена 45 000 лв., може договаряне

Знаете зловещите разкази за момичета с откраднати бъбреци, на които им сипали "нещо" в чашата, а на сутринта се събудили с дълбок грубо зашит разрез. Обикновено майките с основание се притесняват, въпреки че подобен тип ужасяващи сценарии рядко се случват. Всъщност такава операция изисква екип от специалисти и е възможна само в сюжета на американските сериали, и американските мотели. Случаите на доброволни отдали свои органи обаче са може би още по-плашещи, показа проверка на BNews.bg.



"продавам си бъбрека на цена 5000лева може и по договарене кръвна група а пол м на 38години съм не пушач несъм наркоман телефон за връска 0888692*** skupe vasili36"



"Продавам си бъбрека, на 33 години съм, не пия, клинично здрав съм, кръвна група Б+, очаквам сериозни запитвания, пишете ми на [email] - georgi за 45 000 лева"



Това гласят само две от обявите, пуснати от неизвестни мъже в известен сайт за обяви в интернет (от съображения за сигурност скриваме част от контакти, б.р.).



Редом до чанти-ментета, секс-услуги, iPhone-и, гадателски услуги, като топъл хляб в нета се търгуват и човешки органи.



Особено пък онези, от които хората си имаме по два.



Най-често продавани са бъбреците, защото и след отнемане на един, пациентът може да живее нормално.



Цените на бъбрек варират разнопосочно, но в бедни страни като Пакистан може да паднат и до хилядарка.



Често продалите органа си обаче дори не доживяват да вземат парите си заради мизерните хигиенни условия и плъзналите инфекции след изваждането на бъбрека от нелицензирани медици.



За незаконното присаждане на чужд орган обаче новият собственик на бъбрека трябва си да плати солено.



Обикновено в клиниките в Израел подобни операции по документи струват между 150 000 и 200 000, а в Русия са два пъти по-евтини.



Руският сайт http://pochkapochka.ru/ дори дръзко призовава хората към активна продажба, казвайки на шега:



"Акция! До 1 септември е валидна суперакция - Поканете приятел и намалете цената на нужния Ви бъбрек с 20%!”



В някои страни като Иран и Колумбия пък това си е съвсем легална дейност, без законови санкции.



Парадоксален е и фактът, че да си купиш бъбрек понякога излиза по-скъпо от това да си купиш цял човек, а трафикът на нелегални органи излиза бизнес, където на парче нещата са по-доходоносни.