19min.bg

Проф. Герджиков: Има еднолично управление, надявам се временно в извънредното положение

„Теоретично е възможно да се отнемат част от субективните права на гражданите в рамките на новия закон, който се подготвя за времето след извънредното положение, както и в момента - в рамките на извънредното положение, има такова отнемане на права – като свободното придвижване на хората, например... Всичко е въпрос на точно спазване на Конституцията, с която надявам се управляващите да се съобразят, защото това им е работата“. Това коментира пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер.


По думите му Народното събрание само решава дали да работи или не в актуалната ситуация, „защото в извънредно положение може да постъпи гъвкаво и не е нещо немислимо или особено укоримо“:


„Това е въпрос на конкретна преценка, не е нещо фатално, че парламентът не работи в обичайния си режим“.


В предаването „12+3“ проф. Герджиков поясни, че „в една такава ситуация не може да сме безкрайно придирчиви и е естествено да се греши“. Като грешки той посочи затварянето на пазарите, запечатването на парковете и градините:


„Има недомислия. Но е лесно да се критикува в такава ситуация, но е трудно да се работи“.


Проф. Огнян Герджиков уточни, че правителството ще носи последиците при неблагополучие и се съгласи, че в момента е налице еднолично управление, но с уговорката, че това е временно в рамките на извънредното положение.


Той определи като разумен призива на президента за публичен регистър за отчитане на правителствените разходи в борбата с коронавируса.