19min.bg

Прокопиев осъди Бареков на 30 000 лева за клевета

 Бизнесменът и съиздател на "Икономедия" Иво Прокопиев осъди бившия евродепутат и журналист Николай Бареков да плати 30 000 лева за клевета. Решението на Софийския апелативен съд може да бъде обжалвано пред върховния съд, предаде Медиапул.

Искът срещу Бареков е подаден през 2017 година. По това време евродепутатът участва активно в кампанията срещу Прокопиев, която се подклажда особено активно от медиите на Делян Пеевски и действията на прокуратурата.

В различни сайтове е публикувано открито писмо на Николай Бареков, с което той обвинява Прокопиев, че "манипулира борсовата търговия". Най-сериозното обвинение е: "Вие и "Каолин" отровихте водата и разболяхте от рак с веществото арсен стотици жители на гр. Меличлери...вие сте голям циник, но явно имате голям политически чадър над себе си. Не се ли срамувате? Вие, едно от лицата на статуквото, ограбило българите, да правите антикорупционна партия за лично ползване?"

Въпросната антикорупционна партия, която визира Бареков, е "Да, България". Интересно е, че Бареков, който пита Прокопиев дали не се срамува, пред съда обяснява, че неговото авторство на това отворено писмо било недоказано. Така се прави опит за прехвърляне на отговорността върху хората, които са го публикували в мрежата.

Софийският апелативен съд казва, че Бареков е направил твърдение за извършено престъпление, без да са представени доказателства за това.

В делото присъства и сигналът на Бареков до прокуратурата срещу Прокопиев. Въпросният сигнал веднага е цитиран в  "Блиц". Там се говори за "група "Гнидите", която имала за цел избягване на данъчно облагане в особено големи размери, за което си е