19min.bg

Прокуратурата даде на съд Виктор Спига за убийството на Алена Щерк

Софийската градска прокуратура даде на съд Виктор Спига за убийството на Алена Щерк. Случаят е от 26 май миналата година, като жената бе убита по особено мъчителен начин. Според обвинителния акт обвиняемият Спига и Щерк се запознали в края на 2019 г. и заживели заедно.


Двамата имали фирма, а Щерк преподавала и латино танци. Това ставало причина и за скандали между двамата, защото мъжът ревнувал, предизвиквал скандали и я обиждал, за да я принуди да спре да се занимава с това.


През февруари 2022 г. те се разделили окончателно. Щерк останала да живее в апартамента на ул. Чукар, където живеели заедно преди това. Сложила му СОТ. Продължила да ползва и гаражната клетка, за да паркира личния си лек автомобил. На 11 април 2022 г.


Спига взел за ползване колата на жената, като следвало да ѝ го върне след 2-3 дни. Когато това не се случило, жертвата подала жалба в МВРи след намесата на органите на прокуратурата и МВР няколко дни по-късно мъжът върнал автомобила. Тя веднага закарала автомобила в автомивка, където му било извършено основно почистване.


На 20 май Спига направил резервация за двупосочен самолетен билет до Италия и обратно.


На 26 май вечерта обвиняемият отишъл на адреса на пострадалата и зачакал тя да се прибере. Жената била на гости при майка си. Тръгнала си около 22:40 ч. и се прибрала с колата си. Пристигнала около полунощ и слязла на ниво -1 на сградата, за да паркира колата. Когато излязла от автомобила, Спига я нападнал с неустановен по делото твърд тъп предмет. Нанесъл ѝ множество удари в областта на главата, тялото и крайниците.


Смъртта ѝ настъпила заради тежката черепно-мозъчна травма. Веднага след това Спига взел мобилния телефон на жертвата, поставил тялото ѝ в багажника на личния ѝ автомобил, качил се на шофьорското място и потеглил в посока към Перник, разказва прокуратурата. Когато стигнал до тревиста местност в района на стария път I-6, водещ към помпена станция на Батановци, спрял, извадил от багажника тялото и го захвърлил от дясната страна на пътя, покрил го с брезентово платнище, върху което поставил камъни, тухли, строителни материали и пластмасови елементи от автомобил.


Спига беше върнат в България с Европейска заповед за арест. Той чака процесът с мярка за неотклонение задържане под стража.