19min.bg

Прокуратурата иска бияча на Дебора обратно в ареста

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския Окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото „Дебора“, предаде БНР.

Той бе пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани с убийство спрямо 18-годишно момиче.

Наблюдаващите прокурори считат, че облекчената мярка е неправилно и незаконосъобразно разпоредена, като излагат конкретни аргументи. Според тях задържането на Георги Георгиев е в разумен срок и съответства на целите на закона. Обвинението се позовава на решения на Европейския съд по правата на човека, според които при изменение на мярката за неотклонение съдът е длъжен да вземе предвид броя на извършените по-рано престъпления, да отчете вида им и времевия промеждутък между тях.

Освен това, съдът е длъжен да съобрази, че в момента Георгиев е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко от които предвижда лишаване от свобода и засяга личността и безопасността на пострадалата Дебора Михайлова.

По делото предстои да се разпитат свидетели, чиито показания са от изключително значение и може да им бъде въздействано.

Прокуратурата се опасява, че наложеният „домашен арест“ не представлява пречка Георги Георгиев да приема посетители, както и да ползва мобилни устройства, с които евентуално да влияе негативно на хода на процеса. Именно така е била отправена закана за убийство към момичето, изтъкват наблюдаващите прокурори.

Очаква се разглеждането на протеста от Окръжен съд - Пловдив.