19min.bg

Прокуратурата обяви сарая на Доган за незаконен

Лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец" е незаконна. Това излиза от съобщението на прокуратурата за приключилата проверка на обекта, пише Сега.

При проверката на изградените строежи и обекти  на нос "Чукалята"  в парк "Росенец" е установено, че за строежите "Двуетажна масивна сграда", три бунгала, "Триетажна масивна сграда", "Оранжерия – 500 м2", "Двуетажна сграда" на място не са представени строителни книжа. И в община Бургас също няма одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж.

За "Преместваем  обект - охрана" не е  издадено разрешение за поставяне от община Бургас.

Множество нарушения са открити при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието, обяви прокуратурата, която покрай скандала в Росенец се изведнъж се активизира и разпореди проверка на министрите на регионалното развитие, туризма, околната среда и транспорта, както и на началника на строителния контрол.При проверка в парк "Росенец" е констатирана крайбрежна плажна ивица, която няма статут на морски плаж. До нея няма свободен достъп. Той е ограничен от поставена строителна ограда от метални платна. Установено е, че за поземлен имот по кадастралната карта на Бургас, който е държавна собственост, няма съставен акт за държавна собственост, пише още в съобщението на прокуратурата.

За пристана за яхти няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж. Не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик - кейова стена.

Министър Росен Желязков е докладвал на прокуратурата, че пристанището не е