19min.bg

Прокуратурата отказа да разследва полицай за лъжесвидетелстване по време на протестите

Софийската прокуратурата отказа да разследва столичен полицай за лъжесвидетелстване по дело срещу протестиращи, съобщи Свободна Европа. Христо Шоколаров, който участва в задържането на осем души по време на големия антиправителствен протест в София на 2 септември, твърди, че е видял няколко демонстранти да хвърлят бомбички на две различни места по едно и също време. Според съда обаче неговите показания са "компрометирани".


Четири месеца по-късно образуваната проверка срещу Шоколаров приключва с отказ от досъдебно производство заради липса на данни за престъпление. Според неофициална информация основната причина за оневиняването на полицая е, че разследващите са приели, че той не е искал умишлено да даде заблуждаващи показания, а не е успял да си спомни точното време на извършените от него арести.


„Двама колеги, които са били с него онази нощ, потвърдиха показанията му и прокуратурата прецени, че няма данни за лъжесвидетелстване, а просто е объркал часовете на арестите заради динамичната обстановка“, разказа пред Свободна Европа източник от МВР, запознат с проверката срещу Шоколаров.


Припомняме, че разследващите  заметоха под килима и полицейския побой над журналиста Димитър Кенаров.