19min.bg

Прокуратурата подгони данъчни за източване на милиони

Висши служители на Националната агенция по приходите са участвали в престъпна схема за източване на ДДС в особено големи размери, обявиха от партията „Ред, законност и справедливост“. Независимият депутат Яне Янев разкри, че Софийската градска прокуратура е започнала досъдебно производство срещу бирниците.


От партията не назоваха конкретни имена, но уточниха, че злоупотребите ставали чрез фалшифициране на документи, регистрация на фирми фантоми и издаване на фалшиви фактури. Щетите, нанесени на държавата чрез тези измами, били за стотици милиони лева, като цифрата се доближавала до вноската на България  за членството й в ЕС. От РЗС се заканиха, че ако до 10 дни българските институции не предприемат мерки за разобличаване на измамата и финансовия министър Пламен Орешарски не отстрани шефката на НАП Мария Мургина до завършване на проверката, щели да отнесат случая към ЕК.


Съвсем скоро стана ясно, че ДАНС разследва данъчните за 500 хил. грешки при подадената информация до НОИ. Пред 19` тогава депутати изразиха мнение, че от грешките са се възползвали редица олигарски.