19min.bg

Прокуратурата: Проверяваме всички всички за търговия с гласове

"Сигнали за купуване на гласове има срещу всички партии, без изключение", заяви на пресконференция Емилия Пенева, прокурор от Върховна касационна прокуратура, предаде БГНЕС.


Най-много били доказаните случаи за: ЛИДЕР, "Атака", НДСВ и ДПС. Най-малко – срещу Синята коалиция подчерта Пенева. Повдигнати са обвинения за купуване на гласове в полза на ЛИДЕР, Българска нова Демокрация, РЗС и „Атака”. "Работи се по всички случаи, включително излъчените от медиите" изтъкна Пенева.


Прокуратурата проверява пет организирани престъпни групи занимавали се с търговия на гласове. Те са действали на територията на София, Хасково, Плевен, Левски и Сливен. Тринадесет проверки се правят общо за купуване на гласове допълни Пенева.


Първата присъда е за купуване на гласове за евроизборите е издадена в Пловдив. Гласовете били купувани в полза на ВМРО. Първото споразумение - пак е свързано с евровота.- е за покупки в полза на „Атака”, допълни прокурорът. Два пъти повече са сигналите свързани с купуване на гласове за изборите за народно събрание, отколкото за европейски парламент уточни Пенева. Общо 189 проверки е извършвала прокуратурата в периода от 25 май към днешна дата. 44 проверки са извършени в деня на евроизборите и над 70 на 5 юли


Образувани са общо 68 досъдебни производства. Две трети от тях – срещу известни извършители. От тях 38 за купуване на гласове за парламентарните избори. В изборния 5 юли са образувани 16 досъдебни производста по които са задържани 3 лица точни Пенева. Цената на която били купувани гласовете била по 50 – 60 лева.