19min.bg

Прокуратурата се отказа от процеса срещу Емилия Масларова


Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова, научи Сега. Така 12 години след шумния старт на делото, то е вече само поредният знаков казус, по който държавното обвинение се е провалило, а данъкоплатците са покрили щетите.


Масларова беше подведена под отговорност за присвояване на над 11 млн. лева при ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Прокуратурата твърдеше, че тя е извършила престъпление по служба. Заедно с нея обвинени бяха собственикът и управителят на фирма Стара Загора 2007, неин заместник-министър, бившият главен секретар на социалното ведомство, както и служителят, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.


Междувременно през 2019 г. Масларова осъди България в Европейския съд по правата на човека за 5000 евро обезщетение за неимуществени вреди. Страсбург прие, че е нарушена презумпцията за невиновност от страна на говорителя на главния прокурор (по това време държавното обвинение се оглавяваше от Борис Велчев, а говорител му беше Стелиана Кожухарова), както и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев.