19min.bg

Прокурорската колегия на ВСС избра трима за Кьовеши от необходимите шест


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра трима представители за европейски делегирани прокурори от необходимите шест, предаде БТА. Предстои те да бъдат одобрени или отхвърлени от Европейската прокуратура, това са - Василен Бенчев от Софийската районна прокуратура, Михаела Райдовска и Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура.


В процедурата трябваше да участват осем кандидати, един изпрати заявление, че се отказва - Иван Кучиев, а Бойко Атанасов и Милко Момчев не се явиха.


По време на изслушването членовете на колегията задаваха въпроси на кандидатите за устройството на европейската прокуратура и функциите на европейските прокурори. Стана известно, че част от прокурорите не са внасяли и не са работили по изготвянето на обвинителен акт за икономически престъпления - злоупотреби със средства на ЕС, тъй като са районни прокурори.



„Наблюдаваме една процедура, при която може би кандидатите се представиха на по-ниско ниво, отколкото на предишната”, каза Стефан Петров по време на дебата.


Според кадровиците освен избраните трима, останалите не са се представили на необходимото ниво. Главният прокурор Иван Гешев не взе участие в заседанието на колегията.


Поредната процедура за избор на европрокурори беше обявена на 27 юли. В момента европрокурорите от България са девет души при предвидени десет. Преди три месеца европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска те да станат 15 заради сериозната натовареност.