19min.bg

Прокурорската колегия намали заплатата на бившия районен прокурор на София Невена Зартова

 Прокурорската колегия наказа бившия районен прокурор на София Невена Зартова с намаляване на заплатата с 20% за една година заради лошо ръководство на Софийската районна прокуратура и пет забавени дела. Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано миналия октомври по предложение на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, предаде БНР.

В момента Зартова е редови прокурор, а наказанието ѝ е за допуснати дисциплинарни нарушения - бездействие, което неоправдано е забавило производството и нарушение на други служебни задължения по възложените ѝ за разследване наказателни производства по пет прокурорски преписки, съобщават от Прокуратурата. И още: Проверка в Софийската районна прокуратура, извършена от екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура под ръководството на завеждащия отдел Инспекторат, е установила системни нарушения и пропуски, съобщиха от Прокуратурата.

Проверката започна на 9 февруари и обхваща периода 1 януари 2020 г. - 25 септември 2023 г.Установено е, че прокурори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушение на закона.

Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата "е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия".

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

До предложението за дисциплинарното производство и наказанието на прокурор Зартова се стигна след двойно убийство край София, извършено от мъж, който е бил освободен от ареста по друго обвинение за убийство, макар и по непредпазливост.
След като разстреля младо момиче и момче край Лозен, Чавдар Бояджиев направи самопризнания както за него, така и за първото, като каза пред разследващите, че и то е било умишлено.

Последваха многодневните протести на жителите на Лозен, в разгара, на които  Сарафов разпореди пълна проверка на Зартова, след резултатите, от която, поиска и нейното наказание. Срещу Невена Зартова, която подаде оставка като районен прокурор в разгара на скандала с кръга за влияние около разстреляния през януари Мартин Божанов, по прякор  Нотариуса, има и друга дисциплинарно производство.

То е свързано с образувано преди година в нарушение на закона дело срещу друг съдебен лобист - Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и все още е висяща.
Днес Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство и срещу прокурора от Районната прокуратура в Бургас Методи Велков, задържан за кратко преди седмица след като пиян буйства на местна бензиностанция.

Снимка: БТА