19min.bg

Протест срещу орязването на болничните

Стотици работници излязоха в сряда на протестен митинг-шествие срещу идеята на управляващите първият ден от болничните да е за сметка на работещите. Акцията  бе организирана от КТ Подкрепа и не е подкрепена от КНСБ. Протестът затвори за около три часа движението в центъра на София. Включиха се и синдикалисти от цялата страна, включително от дружества като Марица Изток, ВМЗ-Сопот, учители, медици и други представители на бюджетната сфера.


Протестиращите искат не само болничните да не бъдат орязвани, но и да се увеличат плащаните от работодателите дни. Те настояват работодателите да плащат първите 5 дни от болничните и то изцяло, а не както е сега  – 70% от осигурителния доход за първите 3 дни.


Шествието тръгна от пл. Княз Александър Батенберг и се насочи към НС, където представители на протестиращите внесоха протестна декларация с исканията си. Освен да работодателите да плащат първите 5 дни от болничния 100% от КТ Подскрепа настояват за отпадане на данъка върху МРЗ; спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.


След това шествието се отправи към сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, която най-настойчиво настоява през годините бизнесът да бъде разтоварен и част от дните да не се плащат.