19min.bg

Протест в защита на Балтов блокира бул. Цар Борис ІІІ

 Лекари, сестри и санитари излязоха на протест пред спешната болница "Пирогов" в София, за да защитят уволнения си директор проф. Асен Балтов.  Те носеха саморъчно направени плакати с надпис - "Пирогов не точи касата" и скандираха - "Всеки ден ще бъде така", предаде Медиапул.

Малко след 9 часа протестиращите блокираха и възловия булевард "Цар Борис ІІІ", предизвиквайки огромно задръстване и клони от автомобили.

Здравният министър Стойчо Кацаров уволни Балтов заради установените от здравната каса фиктивни дейности, за които болницата е получила неправомерно над 1 млн. лева от фонда и сега трябва да ги връща. На негово място бе назначен проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно-септична хирургия на болницата.

Недоволният медицински персонал на лечебното заведение заяви, че е готов всеки ден да излиза на протест, докато проф. Балтов не бъде върнат на поста. Протестиращи напомниха, че такива протести е имало и преди години срещу един друг министър на здравеопазването. Всички изказали се пред националните телевизии определиха проф. Балтов като "прекрасен професионалист". Протестиращите са възмутени и от обвиненията, че са източвали касата с фиктивни договори, докато са спасявали хората от Covid-19.

Уволненият проф. Балтов заяви, че е разбрал от медиите за уволнението си.

"Аз съм малко изненадан. Снощи от медиите разбрах, че съм