19min.bg

Протести до дупка

Народното събрание започна работа след ваканцията си на фона на всевъзможни протести. Голямото посрещане на депутатите бе съпроводено със засилени мерки за сигурност и порция оригинални идеи от страна на протестиращите.


Цялата еуфория от първия работен ден бе леко помрачена, когато около 9,40 часа беше подаден сигнал за бомба в НС. Председателят Миков съобщи пред депутатите, но въпреки всичко те предпочетоха да продължат работата си.


Извън сградата на НС нещата бяха далеч по-динамични и колоритни. Противници и привърженици на кабинета на Пламен Орешарски се събраха преди началото на първото заседание на депутатите след почивката им. Впечатление правеха много автобуси с надпис Случаен превоз, които докарваха привърженици и противници на кабинета. Полицията въведе сериозни ограничения на движението в столицата и раздели двата протеста.


Да си ходят, лаконично коментира бившият премиер Бойко Борисов при влизане в парламента. Двадесет минути по-късно той излезе, за да поздрави протестиращите пред сградата на НС. Почти по същото време депутати от БСП отидоха да поговорят с хората от контрапротеста, които бяха на метри от другите протестиращи, заели позиция край храм-паметника Св. Александър Невски.


До леки сблъсъци се стигна, когато група от около 15 здрави момчета започнаха да правят опити за провокации към органите на реда и бутаха  огражденията, но петте колони полицаи и жандармеристи на това място не им позволиха.


Народното недоволство обаче не спря до тук. Късно вечерта пред американското посолство в София и на централните площади в още 11 града на страната бе проведен и друг протест под надслов-Българският народ е против агресията и терора срещу Сирия.