19min.bg

Протестните партии са на ръба на мнозинството в следващия парламент: Проучване

 Протестните партии са на ръба на мнозинството в новия парламент - това показват данните от социологическото проучване на "Галъп" , ако изборите се проведат сега, коментира социологът Първан Симеонов пред Нова телевизия. Той уточни, че това е картината към момента, предаде Медиапул.

Тази моментна картина обаче давала възможност за съставяне на кабинет. "Голяма част от червените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предишните мандати, сега изглеждат изтрити. Всички партии на промяната дават заявки, че ще си сътрудничат. Но все още не им стигат гласове за мнозинство", каза Симеонов.

Според Андрей Райчев "формацията на Кирил Петков и Асен Василев не просто излиза на второ място, а е единствената, която застрашава ГЕРБ".

Изследването на "Галъп интернешънъл", което беше публикувано в сряда,сочи, че "Продължаваме промяната“ вече е втора политическа сила преди предсрочните парламентарни избори на 14 ноември с 15.2% подкрепа. Първа остава ГЕРБ с 21.4%, а следващите партии – БСП, "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" и ДПС е много малка.

Според Първан Симеонов него едно от най-любопитните развития през последните месеци е при БСП. "От партия на статуквото, те се превърнаха почти в партия на промяната. Това е показателно колко условни са тези деления и каква поразия стана от това. Може би ще им трябва и БСП(за съставяне на правителство – бел.ред), ако