19min.bg

Публично обсъждане на Бюджет 2009 в Криводол

Днес, 13 март 2009 г., се проведе публично обсъждане на проект за Бюджет 2009 на Община Криводол. На срещата присъстваха кметът инж. Николай Иванов, зам. кметовете Йордан Иванов и Данаил Първанов, секретарят на общината, главният счетоводител на общината, кметовете от съставните села, общински съветници, директорите на детски градини и училища и граждани, предаде БГНЕС.


Общия размер на проекто-бюджет 2009 е в размер на 9 514 340 лв. Предвидените разходи за делегираните от държавата дейности са в размер на 2 645 364 лв. За финансиране на дейностите с местен характер са разчетени 5 260 569 лв. За дофинансиране на делегираните от държавата дейности са предвидени 1 562 682 лв. от собствени приходи. По проекта за бюджет са разчетени средства и за подпомагане на социално слаби жители на общината, разходи за погребения на самотни и стари хора без близки и роднини, за клубовете на пенсионера, за закуски на децата от 5 до 8 клас, за финансиране на детски и мъжки футболен отбор и др. За капиталови разходи са планувани средства в размер на 3 720 539 лв.
Основните цели са запазване на достигнатото ниво на публични услуги и приоритетно развитие на услугите със социална насоченост, икономическо развитие и заетост, подобряване на жизнената среда и решаване на екологични проблеми.
Предложеният проект за бюджет има за цел да осигури ефективно изразходване на средствата за поддържане и развитие на местните услуги, съобразени с потребностите на населението.
„В ситуацията на икономическа криза, този бюджет ще позволи едно нормално развитие на общината и запазване на достигнатото ниво на развитие през изминалите години”, каза кметът на общината - инж. Николай Иванов.
След изказаните мнения и направените препоръки от гражданите на общината, проекто-бюджет 2009 ще бъде внесен за одобрение от Общински съвет - Криводол.