19min.bg

Пускат 5 хиляди нови табели на ден в КАТ

Около 5 хиляди табели за коли с новата серия "СВ" в София се произвеждат на ден. Това става в един от цеховете, предава дартснюз.  Промяната се налага, тъй като досегашните регистрационни табели, които започват със "СА" и са произведени през 2005 година, свършиха и отиват в историята.


От КАТ гарантират, че съвсем скоро по улиците на София ще се движат автомобили с табели от новата серия. "През последните години автомобилите по пътищата на столицата се увеличиха няколко пъти и табелите са се изчерпали по-бързо от очакваното", обясняват специалистите.


От новите всеки ден в КАТ се поставят около 300. За тях се използват и различни системи за кодиране на табелите. Така при инцидент полицаите по-лесно ще попълват липсващите цифри от показанията на свидетелите.


Новата серия табели е и нов шанс за почитателите на специални номера с еднакви цифри или букви. Според експертите при този темп на регистрация на колите новите табели ще стигнат поне за следващите 7 години. Номерата, които започнаха със "СА", се изчерпаха за 9 години, а тези, които започваха само със "С" – за 13.