19min.bg

Пуснаха бюлетината за изборите

Централната избирателна комисия утвърди бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г. Изборните книжа са публикувани на интернет страницата на ЦИК, както и обнародвани в Държавен вестник.


Бюлетините са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия с тегло 120 г/м2, и са защитени с полиграфическа защита. Текстът се отпечатва с черно мастило. Редовете на отделните партии, коалиции от партии и инициативни комитети се отделят един от друг с празен ред и плътна черна хоризонтална линия.


На реда за партиите или коалициите от партии се изписват последователно отляво надясно: пълното и/или съкратеното наименование на партията или коалицията от партии, посочено в заявлението за регистрация в ЦИК с добавени съответни абревиатури ПП или КП; квадратче за поставяне на знак „Х", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията или коалицията от партии според жребия в ЦИК; имената на кандидатите, заемащи първите три места в кандидатската листа на партията или коалицията от партии.


Поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите от партии се определят от ЦИК чрез жребий и са еднакви за цялата страна и за гласуването извън страната. Когато партия или коалиция от партии не е регистрирала кандидатска листа в съответния изборен район, в бюлетината не се изписва нейния пореден номер и не се оставя празен ред.


Номерата на независимите кандидати следват номерата на партиите и коалициите от партии, съгласно поредността на регистрацията на независимия кандидат в РИК. На реда на независимия кандидат се изписват последователно отляво надясно: наименованието на инициативния комитет с изписана преди наименованието абревиатура ИК; квадратче за поставяне на знак „Х", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на независимия кандидат, имената на независимия кандидат, след които се изписва означение „независим".


На гърба на бюлетината се отбелязват две места за поставяне на печата на съответната секционна избирателна комисия.