19min.bg

Пуснаха под домашен арест осъден на 10 години за пране на пари

Дмитрий Абрамкин, осъден на първа инстанция на 10 години затвор за пране на 1,6 млрд. лева, беше освободен под домашен арест. Решението е на апелативните съдии в София Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Иванка Шкодрова, предаде Нова тв.


Според магистратите Амбрамкин е бил задържан 3 години и половина, заради което рискът от укриване намалял. Освен това той все още не е осъден окончателно. Съдиите му наложиха и забрана да напуска страната. А дали изпълнява стриктно мярката за неотклонение "домашен арест", ще се следи и с електронна гривна, посочи съдът. Амбрамкин ще е под домашен арест в столичния квартал "Овча купел", където е наел апартамент на 1 юни. 


Друг подсъдим по това дело е рускинята с финландски паспорт Елена вон Месинг, която обаче е в неизвестност. Тя избяга от правосъдието, след като друг състав на Софийския апелативен съд я освободи с парична гаранция по здравословни причини. Преди това беше свалена и забраната й да пътува в чужбина. По-късно се оказа, че пред съда вон Месинг е представила фалшиви медицински документи за състоянието й от лекар покойник в Мюнхен. 


Според прокуратурата престъплението, от което вон Месинг и Абрамкин са прали парите е незаконна банкова дейност в Русия.


Снимка: БГНЕС