19min.bg

Путин и Ердоган ще обсъдят сделката за зърно и военното сътрудничество в Сочи

Според Кремъл руският президент Владимир Путин ще обсъди военното и техническото сътрудничество с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Сочи, Южна Русия, следващия петък.

"Да, темата за военно-техническото сътрудничество със сигурност ще бъде обсъдена в Сочи", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в сряда.

Според Песков военнотехническото сътрудничество между Русия и Турция е постоянно на дневен ред и "самият факт, че взаимодействието се развива в такава чувствителна област, показва, че като цяло целият комплекс от отношения е на много високо ниво".


На въпрос дали по време на срещата ще бъде повдигнат и въпросът за износа на зърно, Песков отговори, че двамата президенти ще могат да преценят как се изпълняват споразуменията от Истанбул за доставките на зърно.

"Сега сделката трябва да започне да се изпълнява, процесът ще започне. Това ще бъде добра възможност да обменим мнения в Сочи за това как това е в съответствие с постигнатите споразумения", каза Песков.

Путин и Ердоган се срещнаха в Техеран миналата седмица. В петък Украйна и Русия се споразумяха за сделка, която ще позволи възобновяването на жизненоважния износ на зърно от украинските черноморски пристанища. Споразумението беше постигнато с посредничеството на ООН и Турция в Истанбул.