19min.bg

Путин и Николич обсъдиха сръбския военен неутралитет

Руският президент Владимир Путин се срещна със сръбския си колега Томислав Николич. Двамата са обсъдили военния неутралитет на западната ни съседка.


Николич е предложил на Путин сръбски строителни фирми да влязат на мястото на оттеглящите се турски фирми след влошаване на отношенията между Русия и Турция и въведените ограничения за турския бизнес, предаде БНР.


В отговор Владимир Путин е подчертал, че сръбската селскостопанска продукция ще има "специален статут" в страната му.


След разговорите в Кремъл сръбският президент Томислав Николич заяви пред медиите, че Белград може да разчита на икономическата и политическата поддръжка на Москва.


Според него военен неутралитет се постига само като се правят балансирани споразумения с двата военни блока - НАТО и Организацията на договора за колективна безопасност.


Държавните глави са разговаряли и за подписаното неотдавна споразумение между Белград и НАТО и за предоставянето на дипломатически статут на работещите в руско-сръбския хуманитарен център в Ниш. Споразумението за Центъра в Ниш, според президента Николич, е готово и изчаква провеждането на предсрочните парламентарните избори в Сърбия през април тази година.