19min.bg

Путин нареди разсекретяването на хиляди досиета

В отговор на грантовите глашатаи на Сорос и други врагове на Русия, президентът Владимир Путин подписа указ за разсекретяването на около 14 00 архивни дела от Федералния архив, предаде Руская весна.



И добави, цитиран от руски медии: "Става въпрос за досиета от периода 1930-1989 г. Там има дела на информатори, между тях и невинно репресирани, с много интересни фамилии. Някои документи ще удивят обществото."



За намеренията си Путин обяви още на 4 април, по време на среща с директора на Федералната агенция по архивите Андрей Артизов. Самият Артизов на свой ред добави, че в състава на архивния фонд влизат над 500 млн. дела. И подчерта, че "никога през последните десетилетия работата по тях не се е водила толкова планирано и организирано, както сега".



"Става въпрос за 14 000 дела от федералния архив. А всяко дело представлява стотици страници, които експертите трябва да прегледат и оценят, разсекретяването става последователно и организирано", каза Артизов.



Директорът на архивите добави още, че след разсекретяването документите ще бъдат достъпни на сайта на Росархив, за което на портала му се създава специална база данни.