19min.bg

Путин пристигна в Крим

Руският президент Владимир Путин кацна в Севастопол, съобщи пресслужбата на Кремъл.



Той се отправи към анексирания преди два месеца Кримски полуостров изненадващо, без никакви предизвестия, броени часове след края на парада по случай Деня на победата на Червения площад в Москва.



От ранната сутрин по улиците на града, който е и морска база на Руския черноморски флот, маршируваха военни и ветерани, които отбелязаха 69 години от победата на Съветския съюз над нацистка Германия по време на Втората световна война.



„Изказваме своите адмирации към Путин. Чувстваме се морално и материално по-добре, откакто Крим стана част от Русия. Заплатата ми нарасна повече от два пъти и половина”, заяви Василий Топол, 31-годишен работник, цитиран от „Франс прес”.



Путин оглави военния парад в града, за който на площад Нахимов се събраха повече от 50 хил. жители души. Той инспектира руските бойни кораби и поздрави моряците за отдадеността, с която служат на родината.



Той благодари на хората от „града на герои”, които са помогнали за връщането на полуострова към Русия, като заяви, че „все още предстои да бъдат направени много неща”.



В съседен Симферопол пък бяха проведени най-мащабните демонстрации по случай 9-и май от 1989 година насам, като в шествието се включиха над 100 хил. души.