19min.bg

Путин рекламира турския туризъм, тихомълком пуснаха още концесии у нас

Турция, за чието гръмовно представяне на ИТБ Берлин писахме, получи неочаквана реклама лично от руския президент Владимир Путин по време на визитата на Ердоган в Москва.



„Почивал съм, и то нееднократно, на море в Турция и трябва да кажа, че беше отлично. Там ние – руснаците, получаваме хубаво посрещане. Разбирам, че се прави всичко за повишената сигурност специално на нашите туристи. А 2019 г. се разбрахме да бъде в двете ни страни взаимна година на туризма и културата”, заяви властелинът на Кремъл. Това стана в навечерието на откритата през уикенда туристическа борса в Москва. Където Турция е ангажирала не щанд, а цели 3 зали и със сигурност ще ни отнеме много от миналогодишните туристи от Русия, които заради проблемите при комшиите, дойдоха у нас.



На този фон българския министър на туризма нямаше за какво да ходи в Москва, където пристигна след разкритите от 19’ неблагополучия на ИТБ в Берлин. Там представянето ни като спадестинация не събра и 5 гости. А  основен туроператор хем бил заявил 26% ръст към България, хем всъщност е резервирал едва 10% повече седалки за чартърите си. Стигна се дотам министър да се среща с чиновничка в ТУИ Франция, което е непозната за света практика.



Затова пък, дори в отсъствието на министъра от родината, с пълна пара и без шум тече отдаването на нови и нови концесии и наеми на плажове у нас. 2 в Несебър, 2 на Царево, Поморие, Веселие, Балчик, Обзор се отдават на бърза ръка, след като Борисов 2 в оставка даде 8, от които 4 са предмет на съдене. Най-скандална е концесията за ВИС и СИК в Слънчев бряг, където чадър и шезлонг ще струват 16 лв. и това лято, въпреки обещанията от миналото на ексминистър Ангелкова. Нищо странно, щом нейната заместничка остана и в служебния кабинет.