19min.bg

Путин ще разговаря с Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се обади на руския президент Владимир Путин в събота вечерта московско време, съобщиха от Кремъл в петък. Това става след писмено искане от Белия дом. Двамата лидери ще обсъдят настоящото напрежение около Украйна.



"Американската страна поиска разговор с президента Путин и той ще се състои утре вечер московско време", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.



Байдън напусна Белия дом в петък следобед и се отправи към президентския център в Кемп Дейвид, Мериленд. Предполага се, че ще остане там през уикенда.



Малко преди заминаването си съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан публично призова всички американски цивилни граждани да напуснат Украйна, като заяви, че в случай на руска инвазия, която може да се случи "всеки ден", те може да не успеят да го направят или да разчитат на нова военна евакуация на САЩ в стил Афганистан.

 
 
Макар че Съливан описа предстоящата руска атака срещу Украйна , която съвпадна със съобщенията, разпространени в американските медии в петък, той заяви, че тези съобщения не са верни, тъй като Белият дом смята, че решението за атака все още не е взето в Москва.



От края на октомври САЩ твърдят, че Русия се готви да нападне Украйна, а Москва определя тези твърдения като "фалшиви новини".

 
 © Sputnik / Mikhail Metzel