19min.bg

Путин: Терористите искат нови крепости на Балканите и в Азия

След поражението в Сирия, терористите се стремят да създадат нови крепости - на Балканите, в Югоизточна Азия и по южните граници на страните от Организацията на независимите държави (ОНД). Това предупреди държавният глава на Руската федерация Владимир Путин на срещата на високо равнище в Ашхабад, говорейки за важността на борбата с терористичната заплаха. Текстът на речта на руския лидер е публикуван на официалната интернет страница на Кремъл, предава TACC.
„След като бяха победени в Сирия, много бойци се прехвърлиха в други региони, където се стремят да създадат нови крепости - на Балканите, в Югоизточна Азия и, разбира се, за съжаление за нас, по южните граници на ОНД", заяви руският президент.
По-рано пред деня Путин изрази съмнение, че Турция, след започването на новата си, трета по ред операция в Северна Сирия, ще може да запази контрола над терористичната организация „Ислямска държава“ в района.



„В северната част на Сирия има райони, където са концентрирани членове на „Ислямска държава“. Те все още се охраняват от кюрдски военни части. Сега турската армия влиза там, кюрдите отпадат от тези лагери, те (джихадистите) може просто да се разпръснат. Не съм сигурен дали турската армия може и колко бързо - да поеме контрола над ситуацията", подчерта руският лидер на заседание на Съвета на държавните ръководители на Организацията на независимите държави (ОНД).