19min.bg

Р. Овчаров: Не виждам начин да бъде променена номинацията на Кадиев за кмет

Не виждам начин да бъде променена номинацията на Георги Кадиев за кмет на София, каза лидерът на софийската организация на БСП Румен Овчаров по бТВ според агенция БГНЕС.


Георги Кадиев е човекът, който отвори пътя на БСП към големите инвестиционни чужди банки, инвестиционни фондове и други инвеститори, каза Овчаров. Според него Кадиев е изключително попадение за БСП. Много лидери на БСП не са харесвали изборите на градската организация на партията, каза лидерът й, но според него поведението на Станишев показва, че той въобще не се интересува от изборите в София. „Знам коя е неговата кандидатура, която съвсем не е по-широко скроена от тази на Кадиев“, каза Овчаров. Според него около Станишев има кръг, който му внушава, че Кадиев би могъл да му бъде съперник за председател на партията и затова трябва да бъде елиминиран. Според него се продължава по линията на интригантството, но по думите на Овчаров обратното броене за кръгчето на Станишев е започнало.
България все още може да стане енергиен център на Балканите, ако успее реализира големите проекти в тази област, каза Овчаров. Той заяви, че интересите на Русия са да си продава суровините на сигурни пазари по сигурни трасета. Според него интересът на САЩ в региона е свързан с Турция, която е ключов партньор за американците на Балканите. Що се отнася до интересът на ЕС, според Овчаров, това е единствено енергийните доставки да не са монопол на една или друга страна. Бившият енергиен министър смята, че интересът на България е през нашата територия да минат най-много енергийни трасета, най-много ресурси, да се превърнем в енергиен център на Балканите. Според него, от това печели и България, и ЕС. Това може да не е достатъчно за България, но не е и малко, защото ние получаваме "енергийна независимост" чрез "взаимна зависимост" между България и Русия ако успеем да изгради и трите енергийни проекта – АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и „Бургас – Александруполис“, смята Овчаров.