19min.bg

Р. Петков реди кабинет за Янев, шансът му е близо до 0

Нещо като преходно правителство реди за коалиционния си партньор Стефан Янев старият играч Румен Петков – някогашен оргсекретар и вътрешен министър от БСП, после лидер на АБВ и художествен ръководител на Първановата партия в момента. Звъни наред в търсене на експерти. С това политическите брокери свързват и внезапното минаване на чертата и бариерата от 4% за влизане в парламента от Български възход в късните часове на изборния ден, след като през цялото време креташе около 3-те процента.


Минаването на подобна сглобка се смяташе за възможно миналата седмица, но през тази шансовете, които се дават са около Нулата. За да мине се изисква президентът да връчи третия мандат, след като се извъртят неуспешните на ГЕРБ и ПП, на Янев, когото обаче от месеци държавният глава не ще и да види. Ако при все това доверието му бъде получено, математически трябва подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БВ и депутати от други групи – например няколко от  Възраждане и/или БСП.


Приоритети на такова временно/преходно правителство се формират около бюджета и останалите 19 текста за ремонт в законите, за да задейства Планът за възстановяване. Само че действащият служебен кабинет също може да внесе необходимото, още повече има вече готов бюджет, а Янев тепърва ще трябва да го прави, което няма да позволи да се приеме сметкопланът на държавата до Коледа. При служебен кабинет това е напълно възможно. После той може да се уволни, заедно с разпускането на НС, да застъпи следващ екип, назначен от Радев за техническо правителство и в края на февруари – началото на март да отидем на пети поредни предсрочни избори за няма и 2 години.


Радостина Тонева



Снимка: БГНЕС