19min.bg

Работодателите вече са подали 150 хил. заявки за наемане на украинци: Лорер

Вече има подадени 150 хил. заявки от българските работодатели за наемане на украински бежанци. Общо около 200 хил. потенциални работни места могат да се създадат у нас.


 


Това заяви министърът на иновациите Даниел Лорер след среща с работодателските организации, агенцията за малки и средни предприятия, Агенцията по заетостта и координационния център за бягащите от Украйна.


 


Тъй като много бягащи от войната не разполагат с всички необходими документи за започване на работа, е взето решение на декларативен принцип да се приемат техните квалификации, с изключение на регулираните професии.


 


Социалното и финансовото министерство работят за привличане на допълнителни европейски средства по програмата за храни и материално подпомагане, както и за целенасочени мерки за включване на украинци в пазара на труда и обучение по български език, каза зам.-министърът на социалната политика Иван Кръстев.


 


23 хил. са потенциалните свободни работни места в сектор транспорт, 30 хил. в ИТ, 33 хил. в туризма, 24 хил. в строителството, 20 хил. в текстил, 10 хил. в електроника. Но това са свободни места за всички - българи, чужденци, бягащи от войната, уточни министър Лорер.