19min.bg

Радев: България не забеляза новия военен съюз в ЕС

„Точно по времето на нашето председателство, без наше участие, бе сформирана нова група за военна интервенция, която включва само девет държави. Редно беше България да постави въпроса каква е истинската цел на тази нова група, какви са критериите за покана да членуваш в нея. На какъв принцип бяха отправени покани към избрани държави.“


Това заяви президентът Румен Радев в речта си пред конференцията „Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка“. Тя бе организирана от фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения, предаде Епицентър.


Епицентър.бг припомня, че в групата от девет държави влизат Франция, Германия, Белгия, Дания, Холандия, Естония, Португалия, Испания и Великобритания.


Създаването на Инициативата за европейска намеса (ИЕН) бе обявено официално на 26 юни, но първи за нея съобщи френският президент Макрон още през есента на миналата година в речта си пред Сорбоната.


Преди края на юни Италия също бе дала съгласието си да участва в групата, но новото правителство на страната поиска време, за да проучи вариантите. Целта на новия военен съюз е да се реагира на кризи в близост до границите на Европа без НАТО или САЩ. Идеята на Макрон е също така Великобритания да остане ангажирана с европейската отбрана и след Брекзит. По думите на френския военен министър сътрудничеството е „между страни с политическа воля и военен капацитет за намеса при необходимост“.


Президентът Радев днес обърна внимание на нон-пейпъра, с който се създава Инициативата: „Ще кажете, да, но това е група за интервенция извън рамките на Европейския съюз, в кризисни точки извън Съюза, нова коалиция на желаещите. Не е така. Ако прочетем внимателно нон-пейпъра на тази нова инициатива, ще видим, че тя се развива изцяло извън рамките на общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Става въпрос за много по-дълбоки неща, за формиране на нова европейска стратегическа култура, за обмен на разузнавателна информация в тази нова рамка, за стратегически анализи и планирания в тази нова рамка, за обмен на директиви и доктрини пак в тази рамка и за съвместна подготовка вътре в нея.“


Според държавния ни глава редно е било България да "постави въпросът как това ще се отрази на НАТО, на ПЕСКО и най-вече на държавите, които остават извън тази група.“


Критиката на Румен Радев във връзка с новата военна инициатива беше свързана с това, че сигурността и отбраната бе сред обявените от България приоритети.


Според президента САЩ и Европа дадоха ясен сигнал, че системата на европейската отбрана е изправена пред нов повратен момент: „Дори редица европейски лидери си позволиха да направят недопустими до вчера резки изявления, че Европа не може да разчита повече на други и трябва да поеме сигурността в собствените си ръце“.


По думите на Румен Радев България не е отчела тези декларации и е оставила въпроса за европейската сигурност да се решава извън нея и в по-тесен формат, което помага за развитието на центробежни сили в Европа. „България в това отношение мога да кажа, че сама стесни своя хоризонт и не видя какво се случва на запад от Западните Балкани“, заключи Радев.