19min.bg

Радев: Езикът и историята ни не са разменна монета

"Необходими са действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес", настоя президентът Румен Радев след срещата за обсъждане на резултатите от работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и С. Македония. Държавният глава иска да се обърне особено внимание на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи, на паметните плочи, както и на позициите на обществените медии.


„Важно е да се очертаят и така наречените червени линии”, подчерта президентът. „Българският език и идентичност няма да са разменна монета за присъединяването на С. Македония в ЕС”,категоричен е Радев. Затова той иска предварителни изисквания, ако това не се изпълни, да не се дава ход на следващите етапи в преговорния процес.


 „България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и атлантическа перспектива на република С. Македония”,  посочи държавният глава и припомни, че първи сме я признали като независима страна. Президентът припомни още, че именно по наша инициатива е подписан Договорът за добросъседство. Очаквало се е той да реши наслагваните с десетилетия проблеми между двете страни. Радев обаче констатира липса на конкретни условия, измерители и срокове в този договор. Според него именно това довело до драстичното изоставане при неговото изпълнение.