19min.bg

Радев, Герджиков и Панов са „тримата големи” за Дондуков 2

     Битката за президентството вече си има конкретни кандидати, а изходът от нея не е толкова ясен колкото изглеждаше само преди седмица.  Действащият държавен глава и претендент за втори мандат Румен Радев ще се изправи срещу ректора на СУ Св. Климент Охридски проф. Анастас Герджиков, който е фактическия кандидат на ГЕРБ. В играта се намесва и шефът на ВКС Лозан Панов, издигнат от Демократична България (ДБ). Той напуска поста си заради вота и не е ясно дали същото ще стори ректорът.


Тримата вече започнаха предизборната си кампания и успяха да разменят реплики чрез медиите. „Преди 5 г.Бойко Борисов се скри под полата на г-жа Цецка Цачева, сега се крие под тогата на ректора”, заяви Радев, който е издигнат от Инициативен комитет (ИК), подкрепен от ПП, БСП и ИБГНИ.  Припомняме, че преди седмица той  „хвърли ръкавицата“ към лидера на ГЕРБ и го призова да се изправи лично срещу него в кандидат-президентската надпревара.


„Аз се занимавам с важни неща, с духовното състояние на изпаднал в криза човек не ми се говори“, отговори му пред журналисти самият Борисов.


„Да приемем, че Радев е прав – излизаме аз и той, разделяме държавата на две, мразим се, не се обичаме. Това ли е целта на президентските избори или търсим човек, който в тази политическа обстановка може да ни събере? Той се изживява като премиер, президент, диктатор, управляващ“, обясни Борисов.


„Имахме 2-3 кандидатури – на Дончев, на Митко Николов. Преди 10-ина дни Краси Вълчев каза, че в академичните среди се обсъжда за проф. Герджиков . Това е един човек, който би могъл да обединява нацията“, посочи той.


В неделя ИК Да върнем нормалността официално издигна проф. Герджиков за президент. Вече е ясно, че неговото вице е полк. Невяна Митева, пиар във ВВС и приятелка на ЦВ. Караянчева.


„Целта ми е да върна нормалността в политическите отношения, да помогна за