19min.bg

Радев изтъкна предимствата на бизнес средата у нас пред китайския бизнес

Президентът Румен Радев изтъкна предимствата на бизнес средата в България и висококвалифицираните специалисти пред китайския бизнес. Държавният глава участва в българо-китайски бизнес форум, посветен на 75-та годишнина от създаването на Китайската народна република, предаде БНР.

Ниските данъци и висококвалифицираните кадри създават много добри условия за инвестиции в България, подчерта президентът Румен Радев и обърна внимание на различни икономически сектори за възможно задълбочаване на сътрудничеството с Китай – биоразнообразието, комуникационните и космическите технологии, роботиката и автомобилната индустрия.

"Няма вече кола, произведена в Европа, която да няма компоненти, произведени в България и то не само запасни части. Тук говорим за високо ниво на софтуер, за автономни автомобили, за други важни прогресивни решения", заяви Радев, без да засегне в изложението си нелоялната конкуренция на китайските производители на електромобили срещу големите европейски компании от сектора.

 Държавният глава обаче припомни, че преди години се е срещнал с президента Си Цзинпин при посещение в Китай, където е подписана декларация за сътрудничество, на базата на която очаква: "На първо място да имаме клон на китайска банка тук, в България, за да може да има активизация на бизнес-отношенията и гаранция за тяхната стабилност. На второ място, да имаме най-сетне директна авиолиния между Пекин и София".